Talvi, asunnot ja lämmitys
Kuukausi pääsi vaihtumaan ennen kun tekemisen puute johti bloggaukseen. Nyt kuitenkin vähän juttua Sendain talvesta, asunnoista ja miten ne kaksi yhdistetään paleltumatta.
Talvi tosiaan yllätti vajaa viikko sitten, ja pari päivää kaduillakin oli oikein kunnolla lunta. En jaksanut tai muistanut lähteä kuvailemaan kaikista lumisimpana päivänä, mutta kun yllättäen lumi ei ollutkaan seuraavana aamuna sulanut pois, kävin tekemässä pienen kävelylenkin kameran kanssa. Kuvassa siis tilanne yhden aurinkoisen aamun jälkeen, kun käveleminen ilman lumen saamista kenkien sisälle jo onnistui.
Vaikka näin luminen Sendai oli minulle uusi kokemus, ei lumiset talvet täällä mikään erikoisuus ole, vaan ennemminkin viime talvi oli yllättävän vähäluminen. Siitä huolimatta ei taloissa ole juurikaan eristykseen panostettu (toisin kun esim. pohjoisemmassa Hokkaidolla), vaan mikäli huoneen jättää lämmittämättä lähestyy huoneenlämpö vähitellen ulkolämpötilaa.
Helpoin tapa lämmittää talo on käyttää samaa laitetta, joka kesällä puskee kylmää ilmaa ulkoa tulevan n. 40-asteisen tilalle. Laitteeseen kuuluu ulkona oleva isompi möhkäle, joka ilmeisesti hoitaa itse työn, sekä sisällä oleva osa (kuvassa). Sähkösyöppö "Eakon" on kuitenkin lämmittämiseen varsin kallis vekotin, sillä sähkölasku kipuaa talvella muutenkin helposti kaksin- tai kolminkertaiseksi leppoisiin kevätpäiviin verrattuna. Lisäksi sillä on ikävä tapa kuivattaa jo ennestään kuivaa talvi-ilmaa, mistä syystä talvella on usein käytössä erillinen ilmankostutin.
Luultavasti halvempi tapa lämmittää talo on käyttää tarkoitusta varten suunniteltua öljylämmitintä. Vekottimeen tulee kuitenkin hankkia varta vasten öljyä (tai mitälie kerosiiniä on) joko tilaamalla kotiin tai hakemalla esim. huoltoasemalta tai muualta jakelupisteestä. Tavallinen kanisterin koko on 18 litraa, ja siitä riittää kuvan laitteeseen n. 4-5 täyttöä. Kylmimpinä aikoina kerran täytetty lämmitin kuluttaa öljyn loppuun reilusti alle päivässä, säästellen käytettäessä taas kestää pari tai kolmekin päivää. 18 litran kanisterin hinta vaihtelee jonkin verran. Viime vuonna sitä sai pulittaa yli 1800 jeniä / 18 litraa, mutta nyt selviää n. 1100 jenillä (vajaa 10e). Kotiinkuljetusmaksun ollessa alle euron, ei 18 kilon törppöä ole kovin monesti tullut käsin kotiin kannettua.
Yksi tapa pitää itsensä (ei niinkään taloa) lämpimänä on tietysti kotatsu eli lämmitetty pöytä. Laite on siis tyypillinen matala Japanilainen pöytä, jonka alla on sähkölämmitin ja ympärillä peitto. Jalat (ja halutessa vähän enemmänkin, aina kaulaa myöten) voi pitää pöydän ja peiton alla lämpimänä, vaikka ilma huoneessa olisikin kylmä. Tällöin ei tarvitse koko huonetta lämmittää, ja vaikutuskin on selvästi suurempi ja nopeampi. Käyttö kuitenkin rajoittaa jonkin verran liikkumavapautta, eikä mahdollista kovin mukavaa asentoa, joten itse käytän lähinnä vain erityisen kylminä päivinä. Kuvassa pöydän alta lämmitinlaitteesta.
Kylmä ulkoilma, huono eristys ja lämmitetty sisäilma tuo mukanaan joitain ongelmia, kuten vetävien paikkojen kostuminen. Ikkunat ovat illasta aamuun täysin märät, ja esim. komeron lattialle ilmestyy helposti vesipisaroita. Kosteusvaurioita niistä ei kuitenkaan ilmeisesti ole tiedossa, vaan lämpimät kelit kuivattavat hatarat talorakenteet hyvissä ajoin. Toivottavasti.
Tällä hetkellä lämmitykseksi riittää avata verhot ja päästää ulkona porottavan auringon valoa sisälle. Hyvä sää on jatkunut jo jonkin aikaa, ja toivottavasti vähitellen myös lämpötila alkaa nousta.
Viime aikojen kirjoituksista on tainnut tulla kokoajan vähemmän henkilökohtaisia. Ehkä se on ihan hyväkin asia, mutta voisi sitä välillä kirjoitella myös mitä tänne kuuluu. Oleskelulupa on jälleen epävarma, kun sain pyynnön toimittaa syntymätodistus (suomessa virkatodistus / ote väestörekisteristä) kahden viikon sisällä maahanmuuttoviranomaisille. Tilasin kyseisen lapun Suomesta, mutta en ole varma ehtiikö se ajoissa perille. Vielä epävarmempaa on, että ehtisin saada oleskeluluvan ennen kuin väliaikainen lupani päättyy, joten tässä on tullut harkittua taas myös reissua Koreaan. Siitä kumminkin lisää kunhan vähän asiat selviää.
2 kommenttia:
Suomesta tosiaan kaipaa sitä, että sisätiloissa on aina lämmintä talvellakin. Minkä hintasia kotatsut ovat?
Tosta kosteudesta seinillä yms. tuli mieleen, että tänne Sanjoon muuttaessa painotettiin kovasti, että "hikoilevat" seinät pitää aina muistaa kuivata, ettei muodostu hometta.
Uusia kotatsuja näyttää saavan alkaen suunnilleen 5000 jenistä.
Niin tosiaan, Sanjossahan käskettiin moista. Ei sitä vaan sillon keväällä muuttaessa tajunnut mitä se oikein tarkotti, lähinnä tuli mieleen että suihkukaappi kannattaa varmaan pyyhkiä suihkun jälkeen tms...
Lähetä kommentti