25.2.2007

Phase 2

Voisin tässä sunnuntai-illan ratoksi kirjoitella jatkoa tuolle ensimmäiselle hakuvaiheista kertovalle postaukselle. Taustalla tällä kertaa Paradise Kiss:n OST.

Lokakuun loppupuolella sain sähköpostiin tiedon, että olin tullut valituksi TTY:n vaihto-opiskelijaehdokkaaksi Tohokuun, ja viikko myöhemmin lomakkeita täytettäväksi ja listaa tarvittavista liitteistä. Olin siis niiden kolmen onnekkaan joukossa, joiden hakemukset TTY tulisi välittämään Tohokun yliopistoon. Käytännössä se ilmeisesti tarkoitti tässä tapauksessa melko varmaa pääsemistä.

Tarvittavien papereiden joukossa luultavasti enemmän tai vähemmän vaihto-ohjelmille yhteisiä oli ainakin opintosuunnitelma, CV, opintorekisteriote ja läsnäolotodistus, TTY:n stipendihakemus, kielitodistukset (englanti ja japani), suosituskirje ja kopiot passista ja omasta naamasta. Lisäksi piti täyttää Tohokun vaihto-ohjelman mukainen DEEP-hakemus sekä CoE-lomake ja kirjoitella vapaamuotoinen Statement of Purpose. Kieleksi kelpasi onneksi englanti, sillä japaniksi ei olisi varmaan päässyt alkuunkaan. Aikaa oli pari viikkoa.

Opintosuunnitelman ja muut jo ensimmäisessä vaiheessa vaaditut lomakkeet kelpuutin sellaisenaan kirjoitusvirheiden korjailun jälkeen. Enemmän päänvaivaa aiheutti Statement of Purpose, koska en omannut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä asioita siihen tulisi kirjoittaa ja miten. Tutustuin aiheeseen googlen avulla, ja löysin kaikenlaisia pieniä vihjeitä ja suurempia linjauksia hyvän SoP:n kirjoittamisesta. Aikaa siihen kului varsin paljon, mutta lopulta sain aikaan jonkinlaisen selostuksen, miten Japani on kiva maa, opiskelu jännää ja vaihdossa käynti tajuntaa laajentavaa. DEEP-hakemuksessa ohjeistettiin kirjoittamaan yhteinen SoP ja Study Plan, mutta sähköpostissa tulleissa ohjeissa pyydettiin niitä erikseen, joten päädyin editoimaan version kumpaakin (sama teksti yhdellä tai kahdella A4:llä) ja palauttamaan asiasta kysyttyäni erilliset versiot.

Kielitodistusten hankkiminen sujui ongelmitta, vaikka jätin senkin turhan viime päiville. Suosituskirjeestä olin vähän ymmälläni, ja kävin kyselemässä asiasta ja hakemassa valmiita pohjia KV-toimistolta. Professoria kun vaadittiin, kysyin sellaiselta, jonka kurssilla edes itse muistaisin olleeni, mutta sain ohjeet pyytää laitokset (tai osaston, mitälie onkaan) johtajalta, sillä suosituskirjeet hoidetaan tavallisesti sitä kautta. Postia lähetettyäni minut kuitenkin käännytettiin kysymään joltain, jonka kurssilla olisin edes joskus ollut. Palasin aiemman professorin puheille opintorekisteriote ja hakemani valmis pohja kädessä. Asemassaan uusi johtaja olisi ilmeisesti kumminkin ollut oikea osoite, mutta sain tarvitsemani.

Lomakkeiden täyttö oli paikoittain varsin hämmentävää. Epäselvyyksiä oli monessa yksinkertaisessakin kohdassa, joten ei kannata luulla lomakken olevan valmis, ennenkun viimeinenkin kohta on täytetty. Yksi ongelma oli CoE:n merkittävä tarkka saapumispäivä. Vaihto kun ei vielä ollut kumminkaan täysin varmaa, ei lentolippuja viitsinyt ostaa, joten tarkkaa päivää ei voinut tietää (vaikkakin paikalle saapumiselle oli Tohokun puolesta ilmoitettu tarkat päivät, mutta niitä ei ollut vielä siinä vaiheessa tiedossa). CoE päädyttiin jättämään lähetettävistä papereista pois ja lähettämään se myöhemmin.

Skannailin lappuja moneen otteeseen (vaihto-kansio vie tällä hetkellä tilaa n. 140M) mahdollisia korjailuja ja muita varten ja palautin paperit ja skannaukset hyvissä ajoin, jättäen yli tunnin varaa virheiden korjailuun (tosin siihen varattua vähän pisempää aikaa tuli myös käytettyä).

Sivuhuomautus: tuli kirjoiteltua taas vähän liian pitkään, ruokana palaneita porsaansuikaleita ja 1,5h kiehuneita perunoita (tosin vettä oli enää vähän pohjalla)... tai näköjään pelkkiä perunoita, jospa mutustais vaikka perjantaina kolmeksi tunniksi lämpimään jääneitä kinkkuviipaleita samalla.

Kuten aiemmin mainitsin, otin syksylle vähän tavanomaista enemmän opiskeltavaa. marras-joulukuun vaihteen 8 tenttiä ja niitä edeltäneet harkkatyöt aiheuttikin varsin paljon kiireitä, mutta niistä selvittyä tippui opiskelujen määrä mukavasti alle puoleen. Tavoitteena oli saada vaihtoa ennen 120ov täyteen ja muodollinen Bachelor-todistus, jotta Graduate-tason kurssien käyminen onnistuisi helpommin (sen . Vielä en tiedä minkälaisia kursseja tarkemmin olisi tarjolla ja miten reippaasti pitäisi kielitaitoa kertyä niiden opiskelua varten, mutta ainakin viikkojen keräämisessä kestää viimeisiin tentteihin asti, joten todistuksen saaminen tuskin onnistuu ennen lähtöä. Jos kuitenkin kurssit menee läpi, niin opintoviikkoja olisi 56 ja opintopisteitä 108, kaikki opintoviikoiksi muutettuna 120,3. Onnistunut optimointi.

Tammikuun alussa opiskelujen taas alettua piti vielä täyttää loppuun ja viedä lähetettäväksi puuttunu CoE-hakemus. Hakemusta varten piti vielä varmistua lentopäivästä. Japanin kielen ryhmässä oli hämärästi vihjailtu muiden vaihdokkien kanssa mahdollisuudesta viettää aluksi aikaa Tokiossa, jonka jälkeen kukin jatkaisi omalle polulleen Kitamiin tai Sendaihin. Tuon perusteella ostin Kilroylta lennon 25.3., sillä sinne sattui olemaan tilaa ja hinta vielä kohtuullinen, vähän päälle 400e. Lento on siis Finnairin suora Helsinki-Tokio (Narita), ja jatko siitä eteenpäin on edelleen epäselvää. Luultavasti Shinkansenilla seuraavan viikon alussa (2.4.), mutta siitä myöhemmin lisää. CoE:n myötä toinen vaihe oli valmis, ja tiedossa oli lopullisen hyväksymisen ja muun infon odottelua.

Hakuvaiheita kertaavat viestit lienee tässä. Jatkossa koitan pitää blogia ajantasalla kertoillen tekemisistäni ja kuulemisistani. Tällä hetkellä yritän miettiä tuota Tokio-Sendai -reittiä ja oleskelua Tokiossa (hostelli tms), matkatavaroiden kuljetusta ja koostumusta, Visa-kortin hankkimista ja muuta saapumispäiviin liittyvää. Tai no, oikeasti katson animea minkä kerkiän, Gantz loppui juuri ja seuraavaksi Akagi, sekavan pään takaa illan päätteeksi luettu Alien Nine -manga.

Ei kommentteja: