28.2.2007

Piikkejä

Tänään kävin rokotuttautumassa toisella Twinrix (hepatiitti A+B) -annoksella, mikä päätti kyseisen rokotussarjan ennen lähtöä. Voisin vähän kertailla asiaan liittyviä seikkailuja.

Joskus vuoden alussa (eli taaskin liian myöhään) aloin tutkimaan tarkemmin, minkälaisia rokotuksia reissu Japaniin voisi vaatia. Erinäisistä lähteistä, pääasiassa KTL:n Matkailijan Terveysoppaasta ja satunnaisilta forumeilta, selvitin lähinnä Japanin aivokuumetta ja Hepatiittia vastaan olevien rokotteiden olevan tarpeellisia. Kävin varaamassa ajan (TTY:n YTHS) rokotusohjelman suunnittelua varten. "Suunnittelussa" (keskustan YTHS) lähinnä todettiin asiat, jotka olin netistä lukenut, ja varattiin soittoaika lääkärille. Japanin aivokuumeen osalta oli tarpeellisuus epävarmaa, mutta mahdollisia kesälomalla tehtäviä reissuja ajatellen päädyin ottamaan myös sen. Lääkäriltä sain reseptin, jonka kävin hakemassa (TTY) ja lunastamassa piikit paikallisesta apteekista (Hervanta). Hintaa tuli kolmelle aivokuumepiikille 80e ja kahdelle hepatiittipiikille 86e. Kiikutin kaikki rokotteet ensimmäisellä rokotuskerralla säilöttäväksi TTY:n YTHS:lle, jossa kaikki rokotukset tehtiin.

Laskin mielestäni huolellisesti ohjeissa mainittujen päivien mukaan rokotuskerrat, minkä jälkeen menin aloittamaan piikitykset aivokuumeella. Viikon päästä seuraavaa aivokuumeannosta hakiessani tajusin kuitenkin laskelmien menneen jotenkin mystisesti pieleen, ja päädyin sillä kerralla myös aloittamaan Twinrixin. Lisäksi rokotusaika osui tentin päälle, joten varasin erikseen ajan. Mahdollisesti väsymyksestä, kahdesta erillisestä piikistä, niistä aiheutuneesta jännityksestä tai tentin esseetehtävistä johtuen päädyin 5-10 min rokotuksen jälkeen pyörtyneenä vastaanottotilan lattialle. Joku sai kuitenkin kuulemma kiinni, ja säästyin erinomaisen ystävällisen ja osaavan henkilökunnan avulla sekä pääniskulta että elinikäisiltä traumoilta (tämä siis liioittelua, jos joku ei huomaa, ei se nyt niin pelottavaa ollut ja osasin jotain odottaa sivuoireista etukäteen lukeneena, mikä tosin saattoi myös olla yksi vaikuttava tekijä). Loppuja piikkejä annettaessa olin kuitenkin varmuuden vuoksi valmiiksi vaakatasossa, ja kun aikaa oli, en hätäillyt kotiutumisen kanssa vaan lueskelin lepotilassa rauhassa Yotsubatoa.

Hepatiittisarja jäi siis kesken, ja otan viimeisen vahvisteen reissulta palattuani. Ohjeissa aikaväliksi ensimmäisestä rokotteesta kahdelle seuraavalle annetaan 1kk ja 6kk, mutta kuulemma vuoden päästä otettu vahviste kelvannee myös. Vielä pitäisi selvittää, onko polio- ja jäykkäkouristusrokotukset voimassa. Rokotuskortti taannoisilta ajoilta on jossain turhan hyvässä tallessa, joten pitänee yrittää kysellä, minkälainen rokotusohjelma Jyväskylän Normaalikoulun yläasteella on ollut -83 syntyneille.

Muista asioista, kävin tänään myös tekemässä Visa-hakemuksen Sampoon, joten matkassa tulee luultavasti olemaan sekä MasterCard että Visa, kahden Electronin lisäksi. Pitänee miettiä, olisiko järkevää jättää jotain pois lompakosta...

Vein myös irtisanomisilmoituksen ja asumisoikeuden siirtohakemuksen TOASille. Siirtohakemuksen tarkoituksena olisi saada ilman jonotusta vastaavanlainen kämppä alle, kun vuoden päästä palailen näille sijoille. Pistin paluupäiväksi huhtikuun alun, mutta en ole vielä kovinkaan varma, aionko "opiskella" lukuvuoden lopun 2008, vai palaanko vanhempien helmaan odottelemaan uutta alkavaa lukuvuotta. Joka tapauksessa, tukikuukausia on vaihdon jälkeen jäljellä 3 kpl, joten siitä seurannee jonkin asteisia ongelmia. Mutta se ei onneksi ole tämän päivän murhe.

Niin, ja ostin tummaa suklaata teehetkiä varten, kun se oli päässyt loppumaan, ja satuin olemaan kaupungilla tuosta TOAS-reissusta johtuen. Viimeksi piti tyytyä paikallismarketin Fazerin Exclusive Thin Darkiin (erehdyttyäni joskus jopa Pandaan rahani tuhlaamaan), mutta nyt sain käsiini Stockmannilta Lindt-merkkistä Ranskassa valmistettua (mutta sveitsiläisittäin laadultaan varmistettua) 85 kaakaoprosentin Excellence Dark levyn. Maistelua pitää malttaa vielä ainakin huomiseen.

25.2.2007

Phase 2

Voisin tässä sunnuntai-illan ratoksi kirjoitella jatkoa tuolle ensimmäiselle hakuvaiheista kertovalle postaukselle. Taustalla tällä kertaa Paradise Kiss:n OST.

Lokakuun loppupuolella sain sähköpostiin tiedon, että olin tullut valituksi TTY:n vaihto-opiskelijaehdokkaaksi Tohokuun, ja viikko myöhemmin lomakkeita täytettäväksi ja listaa tarvittavista liitteistä. Olin siis niiden kolmen onnekkaan joukossa, joiden hakemukset TTY tulisi välittämään Tohokun yliopistoon. Käytännössä se ilmeisesti tarkoitti tässä tapauksessa melko varmaa pääsemistä.

Tarvittavien papereiden joukossa luultavasti enemmän tai vähemmän vaihto-ohjelmille yhteisiä oli ainakin opintosuunnitelma, CV, opintorekisteriote ja läsnäolotodistus, TTY:n stipendihakemus, kielitodistukset (englanti ja japani), suosituskirje ja kopiot passista ja omasta naamasta. Lisäksi piti täyttää Tohokun vaihto-ohjelman mukainen DEEP-hakemus sekä CoE-lomake ja kirjoitella vapaamuotoinen Statement of Purpose. Kieleksi kelpasi onneksi englanti, sillä japaniksi ei olisi varmaan päässyt alkuunkaan. Aikaa oli pari viikkoa.

Opintosuunnitelman ja muut jo ensimmäisessä vaiheessa vaaditut lomakkeet kelpuutin sellaisenaan kirjoitusvirheiden korjailun jälkeen. Enemmän päänvaivaa aiheutti Statement of Purpose, koska en omannut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä asioita siihen tulisi kirjoittaa ja miten. Tutustuin aiheeseen googlen avulla, ja löysin kaikenlaisia pieniä vihjeitä ja suurempia linjauksia hyvän SoP:n kirjoittamisesta. Aikaa siihen kului varsin paljon, mutta lopulta sain aikaan jonkinlaisen selostuksen, miten Japani on kiva maa, opiskelu jännää ja vaihdossa käynti tajuntaa laajentavaa. DEEP-hakemuksessa ohjeistettiin kirjoittamaan yhteinen SoP ja Study Plan, mutta sähköpostissa tulleissa ohjeissa pyydettiin niitä erikseen, joten päädyin editoimaan version kumpaakin (sama teksti yhdellä tai kahdella A4:llä) ja palauttamaan asiasta kysyttyäni erilliset versiot.

Kielitodistusten hankkiminen sujui ongelmitta, vaikka jätin senkin turhan viime päiville. Suosituskirjeestä olin vähän ymmälläni, ja kävin kyselemässä asiasta ja hakemassa valmiita pohjia KV-toimistolta. Professoria kun vaadittiin, kysyin sellaiselta, jonka kurssilla edes itse muistaisin olleeni, mutta sain ohjeet pyytää laitokset (tai osaston, mitälie onkaan) johtajalta, sillä suosituskirjeet hoidetaan tavallisesti sitä kautta. Postia lähetettyäni minut kuitenkin käännytettiin kysymään joltain, jonka kurssilla olisin edes joskus ollut. Palasin aiemman professorin puheille opintorekisteriote ja hakemani valmis pohja kädessä. Asemassaan uusi johtaja olisi ilmeisesti kumminkin ollut oikea osoite, mutta sain tarvitsemani.

Lomakkeiden täyttö oli paikoittain varsin hämmentävää. Epäselvyyksiä oli monessa yksinkertaisessakin kohdassa, joten ei kannata luulla lomakken olevan valmis, ennenkun viimeinenkin kohta on täytetty. Yksi ongelma oli CoE:n merkittävä tarkka saapumispäivä. Vaihto kun ei vielä ollut kumminkaan täysin varmaa, ei lentolippuja viitsinyt ostaa, joten tarkkaa päivää ei voinut tietää (vaikkakin paikalle saapumiselle oli Tohokun puolesta ilmoitettu tarkat päivät, mutta niitä ei ollut vielä siinä vaiheessa tiedossa). CoE päädyttiin jättämään lähetettävistä papereista pois ja lähettämään se myöhemmin.

Skannailin lappuja moneen otteeseen (vaihto-kansio vie tällä hetkellä tilaa n. 140M) mahdollisia korjailuja ja muita varten ja palautin paperit ja skannaukset hyvissä ajoin, jättäen yli tunnin varaa virheiden korjailuun (tosin siihen varattua vähän pisempää aikaa tuli myös käytettyä).

Sivuhuomautus: tuli kirjoiteltua taas vähän liian pitkään, ruokana palaneita porsaansuikaleita ja 1,5h kiehuneita perunoita (tosin vettä oli enää vähän pohjalla)... tai näköjään pelkkiä perunoita, jospa mutustais vaikka perjantaina kolmeksi tunniksi lämpimään jääneitä kinkkuviipaleita samalla.

Kuten aiemmin mainitsin, otin syksylle vähän tavanomaista enemmän opiskeltavaa. marras-joulukuun vaihteen 8 tenttiä ja niitä edeltäneet harkkatyöt aiheuttikin varsin paljon kiireitä, mutta niistä selvittyä tippui opiskelujen määrä mukavasti alle puoleen. Tavoitteena oli saada vaihtoa ennen 120ov täyteen ja muodollinen Bachelor-todistus, jotta Graduate-tason kurssien käyminen onnistuisi helpommin (sen . Vielä en tiedä minkälaisia kursseja tarkemmin olisi tarjolla ja miten reippaasti pitäisi kielitaitoa kertyä niiden opiskelua varten, mutta ainakin viikkojen keräämisessä kestää viimeisiin tentteihin asti, joten todistuksen saaminen tuskin onnistuu ennen lähtöä. Jos kuitenkin kurssit menee läpi, niin opintoviikkoja olisi 56 ja opintopisteitä 108, kaikki opintoviikoiksi muutettuna 120,3. Onnistunut optimointi.

Tammikuun alussa opiskelujen taas alettua piti vielä täyttää loppuun ja viedä lähetettäväksi puuttunu CoE-hakemus. Hakemusta varten piti vielä varmistua lentopäivästä. Japanin kielen ryhmässä oli hämärästi vihjailtu muiden vaihdokkien kanssa mahdollisuudesta viettää aluksi aikaa Tokiossa, jonka jälkeen kukin jatkaisi omalle polulleen Kitamiin tai Sendaihin. Tuon perusteella ostin Kilroylta lennon 25.3., sillä sinne sattui olemaan tilaa ja hinta vielä kohtuullinen, vähän päälle 400e. Lento on siis Finnairin suora Helsinki-Tokio (Narita), ja jatko siitä eteenpäin on edelleen epäselvää. Luultavasti Shinkansenilla seuraavan viikon alussa (2.4.), mutta siitä myöhemmin lisää. CoE:n myötä toinen vaihe oli valmis, ja tiedossa oli lopullisen hyväksymisen ja muun infon odottelua.

Hakuvaiheita kertaavat viestit lienee tässä. Jatkossa koitan pitää blogia ajantasalla kertoillen tekemisistäni ja kuulemisistani. Tällä hetkellä yritän miettiä tuota Tokio-Sendai -reittiä ja oleskelua Tokiossa (hostelli tms), matkatavaroiden kuljetusta ja koostumusta, Visa-kortin hankkimista ja muuta saapumispäiviin liittyvää. Tai no, oikeasti katson animea minkä kerkiän, Gantz loppui juuri ja seuraavaksi Akagi, sekavan pään takaa illan päätteeksi luettu Alien Nine -manga.

21.2.2007

Japaniin - oikeesti?

Eilen ei vielä jaksanut, mutta nyt tutustuin tällä viikolla tulleisiin papereihin, joissa siis mukana virallinen hyväksyminen DEEP vaihto-ohjelmaan.

Statukseni tulee olemaan edellisten täältä käyneiden opiskelijoiden tavoin Special Research Student ja osastona Graduate School of Engineering. Academic Advisor tulee olemaan Kawamata Masayuki ja laboratorio (jossa kai jotain teen) sen perusteella Kawamata Laboratory. Mistä herää ensimmäiset epäilykset, sillä en ymmärrä signaalinkäsittelystä juuri mitään, vielä vähemmän siihen liittyvästä elektroniikasta (tai elektroniikasta yleensäkään). Pitänee tosiaan yrittää korottaa parin viikon päästä olevalla tentillä Signaalinkäsittelyn Sovellukset -kurssin arvosanaa ykkösestä...

Kustannuksia arvioidaan informaatiolappusissa tulevan 80.000 - 100.000 jeniä, eli n. 500-650 euroa kuussa. Alkuviikkojen aikana tulevia kuluja on n. 60.000 jeniä, eli n. 500 euroa pitänee varata heti alkuun saataville ilman kummempia häsläyksiä pankissa. Automaattien kerrotaan toimivan aamusta 8:30 iltaan korkeintaan 9:00 asti, ja monet pienemmät kaupat ei hyväky kortteja. Mistä päästään toiseen ongelmaan: arpoessani viime viikolla Master Cardin ja Visan välillä päädyin Masteriin, mutta lapuissa sanotaan, että "You may find some inconveniences in the Master card which is not very popular in Sendai area". Pitää miettiä saisiko jostakin vielä visan hankittua...

Valokuvia pääsee taas ottamaan, kun rekisteröintiä varten pyydetään kuutta lisää. Pitää miettiä josko saisi tuota vaadittua 3x4cm kokoa jotenkin suoraan, ettei tarvitse automaattikuvia taas leikellä.

Asumuksena 10 tai 13 neliön luksus...koppi. Suihku, vessa ja pyykkihuone yhteisissä tiloissa. Vuokra sen mukainen, n. 13.000 jeniä eli reilu 80 euroa. Lisäksi tulee tosin kaasu, sähkö, vesi ja internet. Odotan innolla.

Täytettäväksi on pari yksinkertaista lappua, toisessa pitää tarkistaa omat tiedot virheitten varalta ja täyttää osoite jonne mahdollisesti muuttaa ennen japaniin lähtöä, toiseen merkitään tulopäivä ja tarkempi lentosuunnitelma. Viimeisenä japaninkielinen lappu, josta ilman sanakirjaa ymmärtää kutakuinkin sanat "daigaku" ja "finrando".

"Mitä hemmettiä mää oon okein mennyt tekemään", alkaa viimeistään nyt tuntumaan...

19.2.2007

Hyväksytty!

Tohokun vaihto on nyt sitten virallisesti hyväksytty, kun KV-toimistolle tuli hyväksymiskirje oheislukemisineen. Pitänee käydä huomenna ennen japanin tuntia noutamassa tarkasteltavaksi. Luvassa taas lisää lomakkeita, sekä toivottavasti reilusti infoa kaikesta asiaan liittyvästä. Huomenna siis asiasta tarkemmin, kun saan nuo lappuset käsiini.

17.2.2007

And so it begins

Nanohan soidessa taustalla voisin vähän valaista lukijoita siitä, mistä oikein on kysymys, vaikkakin potentiaalisimmat lukijaehdokkaat tietänevät asiasta jo enemmäm kun haluavat.
Alkuun pieni varoituksen sana kirjoitustyylistäni: pidän kirjoittamisesta enemmän kuin taidoistani voisi päätellä, joten tekstiä tulee olemaan paljon ja asiaa vähän ja harvassa. Koittakaa jaksaa.

Tapahtumaketjun lähteen voisi löytää kauempaakin menneisyydestä, mutta varsin merkittävä alku oli, kun pikkuveli antoi sopivan tilaisuuden toteuttaa ehkä pitkäänkin muhineet suunnitelmat animeen tutustumisesta tarjoamalla katsottavaksi joitain sarjoja, ensimmäisinä Chobits ja KgNE. Tekemättä tästä mitään faniblogia sanotaan, että olin tuon vuoden 2005 ensimmäisen viikon jälkeen täysin menetetty tapaus.

Paljolti edellisestä johtuen sain päähäni mennä seuraavana syksynä japanin alkeiskurssille (opinahjona TTY, jos jotakuta kiinnostaa). Toki vaikuttamassa oli myös varsin pitkällinen kiinnostus Itä-Aasian kulttuuriin kaikin puolin, mutta vasta nyt se saavutti kriittisen massan. Lukuvuoden päivät opiskelin tyytyväisenä kieltä kuvitellen, että pian katselen tekstittämättömiä sarjoja ja luen mangaa alkuperäiskielellä. Joskus varmaan loppukevään tienoilla alkoi kuitenkin tuntumaan, ettei se riitä. Sain päähäni ajatuksen matkustamisesta itse Japaniin käyttäen verukkeena opiskelua vaihto-ohjelman turvin. Ajatuksen muhittua kesän, alkusyksyn ja melkein viimeisetkin päivät ennen määräaikaa, sain viimein hakupaperit täytettyä. Seuraavassa vähän haun ensimmäisestä vaiheesta siitä kiinnostuneille.

Vaihtoon lähdön ideana oli päästä tutustumaan nimenomaan Japaniin, joten hakukohteesta maa oli selvillä alusta lähtien, mutta vielä tarkempi kohde piti jotenkin osata päättää. Käytin varsin paljon aikaa lueskellen vaihtoraportteja ja blogeja Japanissa vaihdossa olleilta opiskelijoilta, yrittäen saada jonkinlaista kuvaa opiskelumahdollisuuksista. Lisäksi kävin kyselemässä asiasta KV-toimistolta ja kävin läpi erilaisia sieltä saamiani lappuja. Koulutusohjelmani (tietotekniikka) ja muodostuneiden mielikuvien pohjalta rajasin vaihtoehdot kahteen yliopistoon, Tohoku University Sendaissa ja Chukyo University, joista valintatilanteisiin huonosti sopeutuvana päädyin lopulta ensimmäiseen, kun jälkemmäiseen ei enää ehtinyt kevääksi hakemaan.

Hakupapereita varten täytyi ensimmäisessä vaiheessa kasata kiitettävän yksinkertaisen varsinaisen hakulomakkeen lisäksi englanninkielinen CV ja opintosuunnitelma. Työnhausta täysin kokemattomana CV:n kirjoittamisessa oli omat ongelmansa, mutta erityisesti opintosuunnitelman laatimisessa oli pahasti ymmällään. Edelleenkin on aikalailla epäselvää mitä kursseja on valittavana ja millä kielellä, mutta sain lopulta kasaan jonkinlaisen listan kursseja ja aihealueita. Yliopiston englanninkeilisten sivujen puutteellisuudesta johtuen yritin kaivaa tietoja japaninkielisiltä sivuilta, joten sanakirjasta huolimatta jopa kurssien nimet jäi vähän arvailun varaan, sisällöstä puhumattakaan. Graduate-tason kursseista löytyi monesti paljon kattavammat tiedot englanniksi, vaikka opetus oli niissä lähes poikkeuksetta (ilmeisesti) japaniksi. Niille pääseminen ei kuitenkaan bachelor-tutkinnon puuttuessa ole ollenkaan varmaa, ja kielitaidon on kehityttävä varsin vauhdilla, jotta opiskelussa pelkästään japaniksi olisi jotain mieltä. Kovin epäselviltä tuntuvilla sivuilla navigoinnin sijaan käytin oikean asian etsimiseen lähinnä googlea.

Syksyllä alkavan vuoden opiskeluja suunniteltaessa totesin vaihdon vaikuttavan jonkin verran valittaviin kursseihin, joten päätin painottaa opintoja syksylle siltä varalta, että neljännen periodin lopussa keväällä jäisi opiskelut kotimaassa tauolle. Kun vielä sain päähäni parantaa kielitaitoani myös englannin osalta peruskurssin avulla, päädyin varsin työlääseen syksyyn, johon tuli lisäksi vielä vaihtohakemusten toisen vaiheen sähläys. Toisesta vaiheesta ja muista loppuvuoden seikkailuista myöhemmin lisää.

9.2.2007

!

Teinpäs! 出来ました!

Kohtapuoliin ehkä jotain asiaakin...