22.11.2010

Intermission

Aina välillä on kiva katsella jotain tällasta:


日本語も書こうかなぁ 誰か読んでる? ↑最高の気分転換

Jos ei tuosta tule hyvälle tuulelle niin ei sitten mistään ^^

コメントしてください~
これの続きも少しずつ書いている。

No, ehkä ei kaikki, mutta minä ainakin. Jatkoa tarinalle on jo tekeillä, kirjoittelen kun löytyy sopiva aika ja tunnelma. Kiinnostuneille voisi kertoa, että aikalailla on laidasta laitaan menty, laidat kolisten, ja kyljet ruhjeilla taivallettu eteenpäin. Tai taaksepäin. Tai välillä jääty pomppimaan paikallaan niin kun videon Miku. Hmm, siinäpä muuten mukava kivan kuulonen japanilainen lempinimi, ja naisen nimi tottakai...

21.9.2010

Pieni Suuri Rakkaustarina / 小さな大きな恋物語 - Alkusanat / 前書き

日本語の翻訳も入っているので、続きを読んでください。

Omaa henkistä hyvinvointia edistääkseni, japania opetellakseni sekä ennen kaikkea muistoja kunnioittaakseni tulen (todennäköisesti, eli ehkä) kirjoittamaan tästä eteenpäin joitakin kirjoituksia siitä, mitä minulle ja elämän merkityksellisimmälle asialle on tapahtunut viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana.

自分の心の癒され・日本語の勉強・そして何よりも思い出の敬意のために、これから幾つかの小説(^^)をブログに書きます。…多分…おそらく。話題としては、4年ぐらい前からの僕と人生の一番大切な者について書いていきます。

Kirjoitan tarinan kaksikielisenä monestakin syystä. Ennen kaikkea haluan kirjoittaa japania, käyttää sitä yhä monipuolisemmin ja oppia uusia sanoja sekä kirjoitustapoja. Toissijainen syy on yksinkertaisesti se, että myös japaninkieliset ystäväni, toinen tarinan päähenkilöistä mukaanlukien, pystyisivät sitä lukemaan. Tiedostan hyvin epätodennäköseksi sen, että tätä eksyisi lukemaan kovin moni japanilainen, mutta ainakin yhden saan luultavasti ainakin joskus lukemaan.

フィンランド語と日本語も両方を書く理由が二つがあります。第一の理由は日本語を書きたく、もっと使いたく、新しい言葉と書き方を勉強したいことです。もうひとつの理由は母国語は日本語の友達(この物語の主役を含めて)がこの物語を読むことができるためです。おそらく僕のブログを読んでいる日本人は多くないだと分かっていますが、せめて一人にいつか読んでもらいたい。

En tiedä lainkaan, miten usein ja miten pitkiä pätkiä tulen kirjoittamaan. Parisuhteesta kommenteissa kiinnostuneet saavat ainakin yllinkyllin vastinetta. Mutta näillä sanoin jätän teidät odottamaan seuraavaa kertaa. Saa kommentoida!

いつ書くか、どのぐらいの長さでかくか、今は分かりません。コメントで「絡みについてもっと読みたい」って書いていた読者が喜ぶんでしょう。この言葉で続きをお待たせてもらいます。コメントも是非書いてください!

1.8.2010

Viiniä ja Animea

Kahden kuukauden päästä ei ehkä ole ihan niin "pian" kun oli tarkoitus, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan, vai? No, A State of Trance soimaan ja kirjoittamaan. Otsikon ajanvietettä on jo pari-kolme tuntia takana, joten pahoittelen, jos kirjoitusvirheitä jää huomaamatta. Mistähän sitä aloittaisi? Mitähän kaikkea olen lupaillut kirjoittavani...

Alkuun voisin kertoa missä menen ja miten olen siihen päätynyt. Sain kuin sainkin kevään aikana opintoni sievään pakettiin, joskin osittain kiireestä johtunut pieni kauneusvirhe oli toivottua heikompi diplomityön arvosana. Ja sitä myöten stipendiä vaille jääminen... mutta kun ajattelee, että sain työn kasaan oikeastaan 3-4 kuukauden aikana, voi olla ihan tyytyväinen suoritukseen. Seuraavassa vähän diplomityöstä ja sen tekemisestä, sillä jos sanoisin tapani mukaan "lisää luvassa myöhemmin", saisi kirjoituksen ilmestymistä odottaa varmasti taas vähintään vuoden.

Diplomityö, eli diplomi-insinöörin tutkinnon päättötyö, on 20 opintoviikon (ja olisikohan ollut nykyään 30 opintopisteen) arvoinen osa opintoja. Normaalisti se tehdään jollekin työnantajalle tai muulle tehtävänannosta vastaavalle taholle. Itse en kuitenkaan laman synkimpinä kuukausina etsiessäni löytänyt mitään sopivaa, joten päätin valita aiheeni itse. Ja sitä päätöstä olen joutunut katumaan pitkään. Eli ensimmäisenä ohjeena työtään aloitteleville: etsikää valmis aihe, säästytte paljolta ylimääräiseltä työltä ja saatte todennäköisesti edes jonkinlaisen korvauksen. Itselläni oli tavoite tehdä työ valmiiksi viimeisen lukuvuoden aikana. No, syksy meni aiheen valitsemiseen, tammikuu aiheeseen tutustumiseen, ja sitten alkoikin tulla jo kiire. Ja tuo kiirehän johtui siitä, että vanhassa tutkintorakenteessa (suoraan DI ilman kandin tutkintoa) raja valmistumiselle oli heinäkuun 2010 loppuun mennessä. Enkä tietenkään vielä edellisenä kesänä tajunnut sen tarkoittavan käytännössä sitä, että työn pitäisi olla valmis jo toukokuun alkupuolella, hallinnollisista syistä johtuen. "Teen sitten keväällä" oli siis jo alun perin huono idea.


Ilman työnantajaa ajauduin valitsemaan aiheekseni jotain vähemmän konkreettista, josta loppujenlopuksi tuli vain kirjallisuuteen ja pieneen kyselyyn pohjautuva. En siis tehnyt käytännössä mitään konkreettista, mikä oli erittäin huono idea, sillä pidän itseäni taitavana toteuttajana mutta vähemmän taitavana tutkijana. Tällä verukkeella hyväksyn siis sen, että sain arvosanaksi lopulta vain 3, mikä on käytännössä alin arvosana, joka kelvollisesta työstä annetaan (tai tällaisen käsityksen sain diplomityön arvosteluperiaatteista). Ohjaaja perusteli kuitenkin antamansa arvosanan hyvin, eikä aikarajan vastaan tuleminen antanut mahdollisuutta enää työn parantamiseen, joten siihen oli tyytyminen ja "oivallisesti" suoritetulle tutkinnolle sai antaa hyvästit.
Itse työn tekemisestäkin voisi antaa pari vinkkiä. Tai jos tähän nyt ei kovin moni työtään aloitteleva opiskelija kuitenkaan törmää, niin ehkäpä niistä saa jonkinlaisen kuvan omista kokemuksistani työtö tekiessä. Kuten äsken jo tuli ilmi, aiheen valitseminen oli erittäin haastavaa. Jos vain aihe on jonkin toisen ehdottama, on ehdotuksen avulla huomattavasti helpompi vastata kysymyksiin "mihin tämä työ pyrkii" tai "mitä hyötyä tästä työstä on". Itse jouduin keksimään vaan jotain uskottavan kuuloista, sillä tuskin kukaan koskaan tulee työtäni lukemaan. En ole itsekään jaksanut lukea sitä kokonaisuutena läpi. Ehkä sitten joskus vuosien päästä... Toisen vinkin voisi antaa kirjoittamisesta. Oikaestaan sain tämän vinkin toiselta työn tekijältä. Kirjoittamiseen kannattaa varata kerralla paljon aikaa, sillä tunnissa tai parissakaan ei yleensä saa juuri mitään aikaan. Tavallisesti aikaa menee hyvin paljon miettiessä, missä vaiheessa oikeastaan olikaan ja mitä oli aikonut kirjoittaa. Nelisen tuntia oli itselleni pienin järkevä kirjoittamisaika, ja monenmonet tunnin pätkät tuli heitettyä hukkaan kirjoittamista yrittäessä. Enempää mitään kummempia vinkkejä en kyllä osaa antaa. Kannattaa muistaa rentoutua ja tehdä muita asioita. Ja kannattaa opetella kirjoittamaan silloinkin, kun se ei ole kivaa eikä suju ollenkaan, sillä se tulee varmasti eteen jossain vaiheessa.

No, sain siis oman diplomityöni valmiiksi, kuten kuvasta näkyy. Sivuhuomautuksena, kuva on siis otettu piakkoin työn kansituksen jälkeen. Tämän illan viininä ei ole kuvassa näkyvä Blue Nun, vaan Argentinalainen Caballero de la Cepa. Tein valinnan hyvin spontaanistai Alkossa Viiniwebin arvosteluiden perusteella, mutta se osoittautui hieman epäonnistuneeksi. Viime viikolla maistelemani Sunrise Carmenere oli huomattavasti enemmän makuuni sopivaa. Huono viini tämä ei tietysti ole, mutta olen juonut monia, joista pidän selvästi enemmän.

Takaisin opiskeluihin, tai tarkemmin niiden loppumiseen. Diplomityön lisäksi sain siis kaikki kurssit kasaan, ja ruotsistakin tuli lopulta mainio arvosana 2. Opintotoimiston peloteltua vielä kesäkuun lopulla "meiltä ei löydy tämän yhden kurssin suoritusta" -sähköpostilla, sain viimein 30.6. tutkintoni hyväkystyksi (kun kyseisen kurssin suoritus löytyi lopulta rekistereistä). Valmistumisjuhla on vielä edessä, 27.8. Odotan ihan mielenkiinnolla, minkälainen ruuhka tuossa vanhan tutkintorakenteen viimeisessä valmistumisjuhlassa on. Ainakin sallittujen vieraiden määrä on pudotettu kahteen, kun se aiemmin oli kolme yhtä valmistunutta kohden. Pitäneekin kysyä, olisiko vanhempia tai sukulaisia tuonne tulossa, sillä määrä pitää ilmoittaa etukäteen.

Eli, opiskeluasiat sain päätökseen toukokuussa. Viimeiset korjailut diplomityöhön tein kuun loppupuolella, minkä jälkeen kysyin vahvistuksen tarkastajalta, tulostin paperit ja vein ne kansitettavaksi lähistön kansittajalle. Tämän kaiken kiireen keskellä vaimoni lähti Japaniin hakemaan hieman itsensä palautumista kohtalaisen voimakkaan kulttuurishokin jälkeen. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän oikein jaksoi kiirettäni vuoden ajan. Ja miten minä oikein jaksoin? Muistinmenetys lienee jonkinlainen psykologinen suojakeino...


Toukokuun viimeisenä päivänä nousin sitten junaan ja matkasin kohti asevelvollisuuteni alkutaivalta. Suuntana oli siviilipalveluskeskus lapinjärvellä. Suunnitelma oli siis suorittaa vihdoin sivari pois. Olin saanut Tampereen Yliopistolla paikan entisen hypermedialaboratorion, nykyisen Informaatiotutkimuksen ja Interaktiivisen Median Laitoksen suojissa. Ja koska pääaineeni omassa opinahjossano oli siis hypermedia, vaikutti paikka erittäin sopivalta. Kysyin paikka myös omasta koulustani TTY:ltä, mutta sinne ei nykyään enää sivareita oteta, sillä... ööö... joku ei halua. Ennen tuota palveluspaikkaani tuli kuitenkin suorittaa rangaistukseksi sivarin valitsemisesta 4 viikkoa kestävä koulutusjakso, joka tarkoitti yleissivistävää operusta lapinjärven koulutuskeskuksessa. Tuo aika osoittautui yllättävän mukavaksi, ainakiin odotuksiin nähden. Päivisin oli luentoja mm. siviilipalveluksen historiasta, politiikasta, kansainvälisistä konflikteista, ympäristönsuojelusta ja muusta ihan kiinnostavasta. Iltaisin oli vapaata, mikä mukavan usein tarkoitti esim. jalkapalloa tai muuta aktiviteettia sivariporukan kesken. Ihmiset sekä omassa 4 hengen huoneessa että koko koulutusjaksolla (n. 130) antoivat itsestään selvästi keskivertoa fiksumman kuvan sekä mielipiteillään että käyttäytymisellään. Ajoittain sain todeta oman tyhmyyteni keskustelun lomassa, mikä on erittäin kehittävää, tervetullutta ja ikävän harvinaista. Kaikki viikonloput sai viettää kotona, ja lomapäivää sai arkenakin kun oli hankkinut palveluspaikan etukäteen.

Kun koulutusjakso oli lopussa, alkoi samantien varsinainen palvelus, eli 11kk mittainen työ palveluspaikassa. Marssin siis maanantaina 28.6. palveluspaikkaani ja selvitin pari päivää käytännön asioita. Ensimmäisen viikon aikana tapailin lisäksi työpanoksestani kiinnostuneita ja sain vähitellen työtehtäviä. Sopivasti ennen lomakausia työni aloittaneena sain sitten lomien alettua tehdä rauhassa saamiani töitä. Ja siinä tilanteessa olen edelleen. Pääasiassa osallistun kahteen eri projektiin, jossa toisessa koodailen ja toisessa selvittelen muuten vain asioita. Todennäköisesti tehtäviä tulee enemmän, kun ihmiset palailevat lomalta, mutta toistaiseksi olen saanut olla melko rauhassa. Tekemistä riittää, mutta kukaan ei ole hengittämässä niskaan.

Olisikohan tässä sitten tarpeeksi kattava selostus nykytilasta. Pahoittelen, mikäli teksti on hieman epäselvää. Luen huomenna tuotokseni läpi ja korjailen, mikäli jotain fataalia sattuu silmiin. Oli miten oli, blogia olisi tarkoitus näin ajoittain kirjoitella myös jatkossa. Mutta mistä oikein kirjoittaisin? Kendosta löytyisi taas jonkin verran asiaa, kun yksi leirikin on takana ja toinen edessä. Parisuhteista kiinnostuneille voisin myös kirjoittaa kokemuksia kansainvälisistä- ja kaukosuhteista :). Animesta ja viinistä kirjoittelen varmaan välillä, halusitte tai ette. Tänään tosiaan aloitin katsomaan pitkään odottamaani RahXphon-sarjaa, joka vähitellen tuntuu lunastavan ainakin osan lupauksistaan.

Toivottavasti tätä vielä joku lukee. Kommentoikaa!

25.5.2010



Elämää blogiin luvassa pian =)

13.3.2010

Malttakaa vielä vähän...

Blogi on päässyt taas katkeamaan pahasti. Syytän projektityötä ja diplomityötä. Valitettavasti jälkemmäinen jatkuu edelleen, joten sen kummemmin en nytkään ehdi kirjoittaa. Koska aiheen miettimiseen meni reilu puoli vuotta, jäi työstämiseen muutama kuukausi, josta yksi meni vielä pääosin projektin parissa. Työn lisäksi juuri muuta ei tällä hetkellä onneksi ole, pari kurssia ei juuri menoa haittaa ja olen luovuttanut toivon kendoharkoista siihen kunnes saan tekstin ainakin suurinpiirtein kasaan. Blogi on tosiaan myös jäänyt, mutta eiköhän sitäkin sitten myöhemmin tule kirjoitettua. Asiaa ainakin riittää!

Eli malttakaa vielä, jonnekin huhtikuun loppupuolelle!

(Vai lukeeko tätä enää kukaan?)